Selamat datang ke blog Keunikan Kita. Blog ini akan mengetengahkan tentang budaya dan tradisi masyarakat Melayu. Antaranya adalah tentang makanan, pantang larang dan kesenian Melayu. Kami harap para pengunjung ke blog kami dapat meraih lebih banyak maklumat tentang budaya Melayu.
Wednesday, April 13, 2011
Makanan Tradisional Melayu - Belacan
Belacan merupakan sejenis bahan masakan yang diperbuat daripada udang kara yang dimampatkan dan tahan lama. Ia mempunyai bau yang kuat tetapi sedap dan berkhasiat dimakan. Terdapat sesetengah orang yang gemar membakarnya sedikit sebelum digunakan kerana ini membangkitkan baunya. Mahupun begitu, sekiranya dibakar, belacan mengeluarkan bau yang sungguh kuat. Belacan juga merupakan salah satu bahan bagi menghasilkan sambal belacan, iaitu cili dan belacan yang ditumbuk lumat dengan menggunakan lesung tangan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment